Doelgroepen

Het zwemaanbod van MOSA~regio bestaat uit verschillende doelgroepen waarvan elk hieronder wordt beschreven.Sterrenplan

Kinderen in het bezit van minimaal een A-diploma, die graag zwemmen, leren op een speelse manier hun zwemvaardigheden en uithoudingsvermogen te verbeteren, waarbij het plezier van het kind centraal staat.
Er wordt aandacht besteed aan de volgende zwemslagen:
schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en er wordt een begin gemaakt met de vlinderslag. Tijdens deze trainingen wordt er regelmatig gebruik gemaakt van diverse materialen, zoals o.a. een plankje, bal.

Er is de mogelijkheid om 2x per week te trainen, dit is echter niet verplicht. Voor een goede doorstroming naar de Swimkick groep is dit wel wenselijk.

Vereisten
 • minimaal A diploma
 • Leeftijd variërend tussen 5 en 10 jaar
Trainingstijden
 • Maandag: 18.00 – 18.30 uur
 • Woensdag: 17.00 – 17.30 uur

Swimkick

Kinderen die het Sterrenplan hebben doorlopen, of nieuwe leden met voldoende zwemvaardigheid (minimaal B of C) krijgen bij deze groep de basistechnieken van de wedstrijd zwemslagen aangeleerd, zodat zij aan zwemwedstrijden mee kunnen doen.

Er wordt aandacht besteed aan:
 • het verfijnen van de volgende zwemslagen: schoolslag, borstcrawl, rugcrawl en de vlinderslag.
 • de startprocedure en keerpunt technieken
 • estafettes

Tijdens deze trainingen worden er diverse hulpmiddelen gebruikt, zoals o.a. een plank, pull-boy en zoomers. U krijgt van de train(st)er te horen wanneer deze hulpmiddelen aangeschaft dienen te worden.

Er is de mogelijkheid om 3x per week te trainen, dit is echter niet verplicht. Voor een goede doorstroming naar de (jeugd)wedstrijdploeg is dit wel wenselijk.

Vereisten
 • minimaal B diploma
 • Leeftijd variërend tussen 8 en 12 jaar
Trainingstijden
 • Maandag: 18.00 – 18.30 uur
 • Woensdag: 17.30 – 18.30 uur
 • Vrijdag: 17.30 – 19.00 uur

Wedstrijdgroep

Voor die leden die het opleidingsplein, bijv. de swimkick-academie, hebben doorlopen en bewust kiezen voor het wedstrijdzwemmen.
De zwemtrainingen zullen gericht zijn op het verfijnen van de technieken van alle onderdelen van elke zwemslag.
Verder wordt er gewerkt aan het verbeteren van de conditie en het uithoudingsvermogen.

Tot een leeftijd van 12-13 jaar doen de leden mee met de avondtrainingen.
In overleg met de trainer(s) wordt er gekeken wie in aanmerking komt om de ochtendtrainingen te mogen volgen.
In overleg met de trainer(s) wordt vastgesteld aan welke trainingsmomenten deelgenomen gaat worden.
Er zal aan minimaal vier trainingen per week deelgenomen moeten worden.

Soorten trainingen:
 • techniektraining
 • duurtraining
 • landtraining
 • mentale training

De trainingen zullen worden afgestemd op het wedstrijdprogramma van het seizoen en op het verder ontwikkelen van de persoonlijke mogelijkheden van de leden.

Waterpolo

Dit is een teambalsport die zwemmend wordt beoefend. De bedoeling is om een bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenpartij te werpen. Elke geslaagde poging levert één 'doelpunt' op. Het team dat aan het eind van de wedstrijd de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint. Het is zo iets als handbal in het water. Het is verdeeld in jeugdwaterpolo, dames- en herenwaterpolo.
Een team bestaat uit zes veldspelers en een keeper. Bij de jeugd kunnen teams uit minder spelers bestaan.

Masters

Zwemmers vanaf ongeveer 16 jaar, die de zwemsport als een gezonde vorm van lichaamsbeweging willen beoefenen zijn van harte welkom. Bijvoorbeeld als je vroeger aan (wedstrijd) zwemmen of waterpolo hebt gedaan en weer lekker baantjes wilt gaan trekken, maar ook als je nooit bij een zwemvereniging bent geweest.

Tijdens de trainingen wordt de nadruk gelegd op het verbeteren van techniek, verhoging van het uithoudingsvermogen en de lichamelijke conditie.

In deze groep is ook plaats voor triatlon atleten en ouderen.

Voor degenen die willen, bestaat de mogelijkheid om aan Masterswedstrijden deel te nemen.

Trimzwemmen

Deze groep is bedoeld voor volwassenen van 50+ die actief in het water bezig willen zijn.
Het doel is de verhoging van de lichamelijke conditie, gezelligheid, het actief bezig zijn en het in stand houden van een goede gezondheid.

Hiervoor wordt eenmaal per week onder deskundige leiding gezwommen.

G-zwemmen

Het doel voor deze groep is het aanbieden van een gezonde vrijetijdsbesteding, de sfeer, de contacten met trainers, het ontmoeten van nieuwe mensen zodat het voor henzelf (en dikwijls ook hun naaste omgeving) een groter gevoel van eigenwaarde geeft.

Regelmatig herhalen van oefeningen tijdens een training geeft de zwemmer meer zekerheid. Ook is het de bedoeling dat elk individu met een verstandelijke beperking gaat zoeken naar zijn eigen grenzen en zal trachten deze grenzen langzamerhand te verleggen. Hierbij zal steeds respect getoond worden voor hun eigenheid en hun mogelijkheden.

Centraal staat de beleving van het hele sportgebeuren. De beleving (het recreatieve) gaat steeds boven de prestatie (het competitieve). D.w.z. iedereen presteert naar eigen niveau en eigen mogelijkheid, maar niet te vergeten: het plezier staat voorop.